Προγράμματα

1.Εκλαϊκευμένο ενημερωτικό πρόγραμμα: "ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ"

Πρόκειται για μια σειρά εκλαϊκευμένων παρουσιάσεων, ιατρικών ογκολογικών θεματικών ενοτήτων, με έμφαση στην πρόληψη, την ενημέρωση σε ότι πιο έγκυρο και πρόσφατο υπάρχει, και την ενεργή συμμετοχή του κοινού που θα αποτελεί και το πιο ενδιαφέρον και ουσιαστικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Ομιλητές είναι αντιπρόσωποι του τοπικού ιατρικού κόσμου πλαισιωμένοι από καταξιωμένους ιατρούς στον χώρο της Ογκολογίας.
Μεγάλος μας στόχος είναι να μπορούμε να διοργανώνουμε έως 3 στρογγυλά τραπέζια τον χρόνο με χρονικό ορίζοντα την τριετία διάστημα ολοκλήρωσης του κάθε κύκλου τραπεζιών στο τέλος του οποίου θα εκδίδεται έντυπο εκλαϊκευμένο με όλες τις εξελίξεις και τις οδηγίες των ειδικών που συμμετείχαν σε αυτά τα τραπέζια.
Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο του 2011 με το πρώτο χρονικά θέμα που αφορούσε τον καρκίνο του Μαστού και ακολουθεί στις Αρχές Μαρτίου το δεύτερο με θέμα τις κακοήθεις του γαστρεντερικού.


2.Το Πρόγραμμα σχολικής-κοινωνικής αγωγής

Το Πρόγραμμα σχολικής-κοινωνικής αγωγής, περιλαμβάνει ομιλίες-παρουσιάσεις-ενημερώσεις-διανομή ενημερωτικού υλικού, σε όλες τις σχολικές και κοινωνικές μονάδες του Νομού μας.
Αποτελείτε από ετήσιους θεματικούς κύκλους και η παρουσίαση τους γίνονται από αντίστοιχους επιστήμονες υγείας του νομού μας με στόχο φυσικά πάντα την πρόληψη.
Ο φετινός θεματικός κύκλος αφορά τον ιό HPV και τον εμβολιασμό.
Το πρόγραμμα θα αρχίσει τον Μάρτιο και ευελπιστούμε να καλύψουμε όλες τις σχολικές μονάδες του νομού μας αλλά και ανάλογες κοινωνικές ομάδες.


3.Τομείς Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Στήριξης

Το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης υλοποιείται από τους έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους υγείας – ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς) και αποτελεί μαζί με το πρόγραμμα των εθελοντών την «καρδιά» των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής στήριξης. Κύριος στόχος η εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και το στάδιο της θεραπείας στο οποίο βρίσκεται.

Αναλυτικά προγραματίζονται:
1.ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ:
Ομιλίες – Σεμινάρια μικρής διάρκειας με ενδεικτική θεματολογία:
άμεση αντιμετώπιση της κρίσης που επιφέρει η διάγνωση του καρκίνου
διαχείριση δυσάρεστων συναισθημάτων (άγχος, φόβος μετάστασης, φόβος θανάτου, κατάθλιψη),
αποδοχή της νέας πραγματικότητας,
προσαρμογή στις νέες συνθήκες ζωής,
εκπαίδευση σε δεξιότητες για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής.

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ:
Λειτουργεί αποκλειστικά με ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ πρώην πάσχοντες οι οποίοι θα εκπαιδεύονται από ειδικούς στα κάτωθι αντικείμενα:

Ατομική Συμβουλευτική:
Προκειμένου να επεξεργαστούν τα ειδικά θέματα που τους απασχολούν και να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης. Η ατομική συμβουλευτική, ωστόσο, δεν απευθύνεται μόνο σε όσους νοσούν, αλλά και στα μέλη των οικογενειών τους.
Συμβουλευτική Ζεύγους:
Η διάγνωση του καρκίνου είναι μια οικογενειακή υπόθεση. Οι ισορροπίες, οι ρόλοι και η δυναμική των σχέσεων προσωρινά διαταράσσονται. Η συμβουλευτική ζεύγους στοχεύει στην βελτίωση της σχέσης των συντρόφων, στην καλύτερη επικοινωνία τους, στην αναγνώριση των αναγκών του κάθε συντρόφου, στην επίλυση προβληματικών «περιοχών» κλπ.
Ομάδα Διαχείρισης 'Άγχους:
Το άγχος αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Στόχος δεν είναι να μην έχουμε ποτέ ξανά άγχος, αλλά να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς με καρκίνο να αποκτήσουν δεξιότητες διαχείρισης άγχους, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν τόσο στις ανάγκες της θεραπείας όσο και της καθημερινότητας.
Ομάδα Στήριξης ασθενών Υπό Χημειοθεραπεία:
Η χημειοθεραπεία είναι αναμφισβήτητα μία από τις πλέον επώδυνες φάσεις θεραπείας, καθώς επιφέρει πολλαπλές παρενέργειες. Πολλές φορές οι ασθενείς νιώθουν να έχουν χάσει τον έλεγχο, οι παρενέργειες της θεραπείας επηρεάζουν τόσο την ψυχολογική τους κατάσταση και τη λειτουργικότητά τους όσο και την αυτοεικόνα τους, ο ρόλος τους διαταράσσεται τόσο μέσα στο οικογενειακό όσο και στο εργασιακό πλαίσιο. Στόχος της ομάδας είναι η στήριξη των ασθενών που βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτή τη θεραπευτική διαδικασία, η επεξεργασία και επίλυση των θεμάτων που τους απασχολούν, η αναγνώριση και επεξεργασία των συναισθημάτων και φόβων που τους ανησυχούν και η εκμάθηση δεξιοτήτων χαλάρωσης που θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.
Ομάδα Στήριξης Ασθενών με Μετάσταση:
Η μετάσταση αποτελεί ένα στρεσογόνο γεγονός για τον ασθενή. Έρχεται αντιμέτωπος με νέες απειλές, οι ισορροπίες που είχε ανακτήσει ταράσσονται, αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα επικρατούν. Στόχος της ομάδας είναι η αναγνώριση και επεξεργασία των φόβων και των ανησυχιών που προκύπτουν, η έκφραση και ανακούφιση των δυσάρεστων συναισθημάτων, η κινητοποίηση προς μια ενεργό επίλυση του παρόντος προβλήματος, η αποδοχή και προσαρμογή στις νέες συνθήκες.
Ομάδα Οριοθέτησης και Επικοινωνίας:
Στόχος της ομάδας είναι η αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων και δυσκολιών που προκύπτουν στην επικοινωνία με τους άλλους, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και του αισθήματος προσωπικής ευθύνης για τη λειτουργική διαχείριση των δυσκολιών στις ανθρώπινες σχέσεις καθώς και η εκπαίδευση σε δεξιότητες που συμβάλλουν στην οριοθέτηση και στην αποτελεσματικότερη επικοινωνία με τους άλλους.

2.ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Με απόλυτη εχεμύθεια με ταχυδρομική επιστολή ή φαξ ή ηλεκτρονικό μήνυμα ή τηλεφώνημα στο γραφείο του παραρτήματος, μετά από την ανάλυση του αιτήματος αποστέλλεται προσωπική κλειστή επιστολή με την απάντηση.

Στόχος της Ανοιχτή Γραμμής Στήριξης είναι κάθε ασθενής να έχει τη δυνατότητα, να εκφράσει και να συζητήσει θέματα όπως :
- Τη δυσκολία του να αποδεχθεί τη διάγνωση
- Τα συναισθήματά, τις σκέψεις και τις ανησυχίες του
- Το πώς και αν θα ενημερώσει τα παιδιά, τους συγγενείς και τους φίλους του.

Επίσης, μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Στήριξης, το άτομο που νοσεί μπορεί να λάβει έγκυρη ενημέρωση για θέματα που αφορούν τα εργασιακά της δικαιώματα, τις ασφαλιστικές καλύψεις αλλά και τις κρατικές παροχές.
Η Ανοιχτή Γραμμή Στήριξης, επίσης, δίνει την ευκαιρία σε συγγενείς και φίλους του συνανθρώπου μας με εμπειρία καρκίνου να εκφράσουν, να επεξεργαστούν και να συζητήσουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους αλλά και το πώς να συμπεριφερθούν στο αγαπημένο τους πρόσωπο.

Τηλ/φάξ: 2682 300 476
Μέρες λειτουργίας: Κάθε Τετάρτη
Ώρες λειτουργίας: 18:30 - 20:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου