Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Απαραίτητη η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη

Η ανάγκη ευαισθητοποίησης και πρόληψης από όλους μας για την έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου αναδείχτηκε στο δεύτερο στρογγυλό τραπέζι που πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου το τοπικό παράρτημα της ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην αίθουσα της Θεοφανείου υπό την αιγίδα του Ιατρικού συλλόγου Πρέβεζας, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, του Δήμου Πρέβεζας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας.
Το τοπικό παράρτημα συνεχίζοντας τον κύκλο των εκλαϊκευμένων ενημερωτικών ιατρικών στρογγυλών τραπεζιών με τίτλο "ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ" , μετά την εκδήλωση του Σεπτεμβρίου που είχε ως πρώτο θέμα τον καρκίνο του μαστού, πραγματοποίησε με επιτυχία τη δεύτερη εκδήλωση με θέμα αυτή τη φορά τις κακοήθειες του γαστρεντερικού.
«Δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στη σωστή και σωστά δοσμένη ενημέρωση θα προσπαθήσουμε απόψε μέσα από τις εισηγήσεις των πολύ εκλεκτών καλεσμένων τους οποίους έχουμε, να λύσουμε όποιες απορίες υπάρχουν και να προβληματιστούμε για αυτά που μπορεί να έχουμε ακούσει από άλλους είτε να έχουμε αντιμετωπίσει μέσα στην ίδια μας την οικογένεια. Εδώ είναι και η αξία του αποψινού τραπεζιού, να φύγουμε από εδώ με κάποιο σημαντικό μήνυμα, μήνυμα το οποίο εμείς ως αντικαρκινική εταιρία το συνοψίζουμε σε δύο μόνο λέξεις, ευαισθητοποίηση και πρόληψη» τόνισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος κ. Ευάγγελος Συγκούνας, ενώ την αμέριστη στήριξή τους στο έργο και τη δράση της αντικαρκινικής εταιρείας εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Βαγγέλης Μπακόλας, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Φραγκούλης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Γιαμάς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έμπειροι επιστήμονες με σύντομες αλλά αναλυτικές και μεστές εισηγήσεις αναφέρθηκαν στις κακοήθειες του γαστρεντερικού, τους τρόπους διάγνωσης αλλά και αντιμετώπισης επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο που παίζει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.
Ο ιατρός-γαστρεντερολόγος κ. Σπύρος Γεωργίου και ο Ιατρός γαστρεντερολόγος του Γ.Ν.Ν. Πρέβεζας κ. Βασίλειος Θεόπιστος μίλησαν για την κλινική διερεύνηση και διάγνωση του καρκίνου του γαστρεντερικού, ενώ ο δ/ντής χειρουργικής κλινικής Νοσοκομείου Χατζηκώστα κ. Ευάγγελος Τσιμογιάννης ανέλυσε τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου.
Στο θέμα της κληρονομικότητας του καρκίνου αλλά και τη φαρμακευτική θεραπεία του αναφέρθηκε ο ιατρός ογκολόγος-παθολόγος του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών κ. Νικόλαος Τσουκαλάς, ενώ η ιατρός ογκολόγος ακτινοθεραπευτής κα Αριστούλα Παπακωστίδη μίλησε για την ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση και τις νεότερες τεχνικές της.
Η σχέση της διατροφής και των κακοηθειών του γαστρεντερικού ήταν το θέμα της εισήγησης του κλινικού διατροφολόγου-διαιτολόγου κ. Ευάγγελου Κίτσου, ενώ κλείνοντας ο κ. Τσιμογιάννης μίλησε για τη σημασία της πρόληψης.
Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις προς τους εισηγητές, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με το κοινό που είχε σχεδόν γεμίσει την αίθουσα της Θεοφανείου.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δράσεις του παραρτήματος Πρέβεζας της Αντικαρκινικής Εταιρείας δεν περιορίζονται μόνο στα στρογγυλά τραπέζια, αλλά περιλαμβάνουν και τα προγράμματα «σχολικής-κοινωνικής αγωγής» και «ψυχοκοινωνικής στήριξης».
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τοπικό παράρτημα που βρίσκεται στην Οδό Ζαλόγγου 62 και στα τηλέφωνα 2682300476, 6951250200

Πηγή:www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου